По стъпките на египтолога Хауърд Картър в Лондон

Хауърд Картър, този странен и чудат човек с независим дух и избухлив характер, се е престарал със смяната на местата, на които е живял в Лондон. 😊 За човек, решил да обиколи тези места, както и да намери гроба му, доста се поизмъчих. 😊

Известен за света (или по-точно за хората, които се интересуват от история, археология и египтология) като откривателя на непокътнатата гробница на младия фараон Тутанхамон, Картър е най-малкото от общо 11 деца на Марта Джойс Сандс и художника анималист и илюстратор Самюъл Джон Картър.

LEM557375
Хауърд Картър пред саркофага на Тутанхамон, снимка: http://www.historytoday.com

Роден е на 9 май 1874 г. в Кенсингтън в Лондон. Детството си прекарва в Норфолк в Източна Англия, където семейството му има къща. Не ходи на училище, баща му го обучава да чете, пише и рисува. Именно в Норфолк е забелязан, докато рисува, от професора по египтология Пърси Нюбъри, който го взима за свой помощник в Египет. Седемнайсетгодишният по това време Картър започва дългото си и вълнуващо египетско приключение с прерисовки на текстове и изображения от гробниците в Бени Хасан в Среден Египет.

CARTER AS A BOY
Младият Хауърд Картър, снимка: http://www.lynnnews.co.uk

Местата, на които е живял в Лондон, се оказаха три. Намерих адресите, но за огромна моя изненада почти никой от хората, които питах, дали това е точната сграда, не знаеше кой е този човек, включително и хора, живеещи в самите сгради. Само едно от местата е обозначено с табела.

На мястото на родната му къща в Кенсингтън – на Олд Бромптън Роуд, в която семейството му живее от 1869 г. до 1891 г., днес има модерна лъскава сграда и няма никакво обозначение, че някога там се е родил и живял Хауърд Картър. 

Когато семейството на Картър живее в този дом, адресът се води 10 Rich Terrace, днес точният адрес е Rickmond Mansions, 252 Old Brompton Road. 

IMG_3434
Мястото на родния дом на Хауърд Картър, където семейството му живее от 1869 до 1891 г.
IMG_3194
Мястото на родния дом на Хауърд Картър, където семейството му живее от 1869 до 1891 г.

Следващото място, на което е живял Картър, е също в Кенсингтън и е обозначено с кръгла синя плоча – знак, чрез който в Лондон се отбелязват важни исторически събития или хора.

IMG_3152
Сградата в Кенсингтън, в която Картър живее, и която е обозначена със синя плоча
IMG_3431
Сградата в Кенсингтън, в която Картър живее, и която е обозначена със синя плоча
IMG_3095
Синята плоча, с която в Лондон се обозначават важни исторически събития или хора

Последният дом на Хауърд Картър се намира в сграда, точно до известната концертна зала Роял Албърт Хол. Сградата се казва Albert Court. Там Картър живее от 1932 г. до смъртта си на 2 март 1939 г. Умира там на 64-годишна възраст от лимфом на Ходжкин. Смъртта му е почти 17 години след откриването на гробницата на Тутанхамон и предвид факта, че той е първият човек, влязъл в нея, теорията за проклятието на фараоните (раздухвана от медиите по това време), което покосява всички, докоснали се до гробницата, сериозно издиша. 😉

IMG_3274
Albert Court, където Хауърд Картър живее от 1932 г. до смъртта си през 1939 г.
IMG_3282
Albert Court, където Хауърд Картър живее от 1932 г. до смъртта си през 1939 г.
IMG_3401
Albert Court (сградата зад лявото ми рамо), където Хауърд Картър живее от 1932 г. до смъртта си през 1939 г.

Макар и не в Лондон, но когато става въпрос за места, на които е живял Хауърд Картър, няма как да пропусна и къщата му в Луксор в Египет на Западния бряг на река Нил, където живее, докато е на разкопки в Египет.

IMG_9497
Къщата на Картър на Западния бряг на река Нил в Луксор, Египет
IMG_3439
Къщата на Картър на Западния бряг на река Нил в Луксор, Египет

Обичан и мразен, критикуван и възхваляван, гонен от Египет, и постоянно водещ битки, Хауърд Картър е пример за човек, който не се отказва от мечтите си и до последно вярва в успеха на начинанията си. Няма жена и деца, погребан е в гробището Putney Vale в Лондон, на погребението му присъстват едва девет човека.

IMG_3419
Гробът на Хауърд Картър в гробището Putney Vale в Лондон

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.