Агата Кристи и хотел „Олд катаракт“ – там, където е написан най-известният криминален роман

От дете съм огромен почитател на Агата Кристи, не само на романите ѝ, а на личността ѝ като цяло. Името ѝ за мен е олицетворение на приключение, пътешествие, мистерия, загадка и капка лудост (от хубавата 🙂).

Романът „Смърт край Нил“ е публикуван на 1 ноември 1937 г. В различни читателски класации е определян като най-известния криминален роман на всички времена. Вероятно за тази му слава допринасят и различните адаптации по романа – пиеса (1944 г.), телевизионен театър (1950 г.), филм (1978 г.), радиопоредица в пет части (1997 г.), част от телевизионния сериал „Случаите на Поаро“ с Дейвид Сушей (любим сериал!), компютърна игра. През 2022 г. предстои да излезе и новият филм по романа, в ролята на Поаро е Кенет Брана, който е и режисьор.

Докато пътува из Близкия изток и Османската империя през 30-те и 40-те години на 20-и век, Агата Кристи открива не само очарованието на тези земи, но и черпи идеи за сюжети, герои, обстановка. Включва много от местата в романите си. 

Такова място е хотел „Олд катаракт“ в Асуан, където Агата Кристи прекарва цялата 1937 г. и пише там романа „Смърт край Нил“.

IMG_3309
Романът „Смърт край Нил“

Първо посещение на Агата Кристи в Египет

Първото пътуване на Агата Кристи до Египет е през 1910 г. По това време Египет е често посещавана дестинация за британците, които предпочитат мекия египетски климат пред студената английска зима. Майката на Агата е болна и решават, че египетският климат ще ѝ се отрази добре. Прекарват три месеца в хотел The Ghezireh Palace в Кайро. Тогава Агата е 20-годишна млада дама и прекарва цялото си време в посещения на балове, конни надбягвания и състезания по поло. Но, както по-късно пише, успява да се влюби безпаметно в Кайро.

а2
Младата Агата Кристи, снимка https://www.theguardian.com

Завръщане в Египет  

Малко повече от двайсет години след първото си посещение в Египет Агата Кристи отново се връща. Първо през 1931 г. и след това през 1933 г. И двата пъти е в компанията на втория си съпруг археолога Макс Малоун. През 1933 г. пътуват по Нил с кораба „Судан“ (SS Sudan) като по пътя спират в хотел „Уинтър палас“ в Луксор и в хотел „Олд катаракт“ в Асуан. И двата хотела Агата Кристи познава добре и ги включва в някои от романите си. 

„Судан“ е един от най-известните и големи кораби от флотилията на Томас Кук, пуснат по вода през 1921 г. Именно на този кораб, при пътуването през 1933 г., когато придружава мъжа си на път към археологическа мисия в Асуан, Агата се вдъхновява и избира за местопрестъпление в романа „Смърт край Нил“ кораб, който в романа се казва „Карнак“. Корабът все още плава по водите на Нил и изглежда по начина, по който е изглеждал, когато Агата Кристи пътува с него – палуби от тиково дърво, обзавеждане в ретро стил, ориенталски елементи. Каютата на Агата Кристи, от чиито широки прозорци се разкрива чудна гледка към Нил, днес носи нейното име. При заснемането на един от филмите по романа – версията от 1978 г., е използван корабът „Судан“.

IMG_3283
Корабът „Судан“, с който Агата Кристи пътува през 1933 г., снимка https://www.collectingchristie.com/
Кораб Судан
Каютата на Агата Кристи в кораба „Судан“; снимка http://www.steam-ship-sudan.com

Агата Кристи и вторият ѝ съпруг Макс Малоун

Първият брак на Агата Кристи с полковник Арчибалд Кристи продължава 14 години и приключва през 1928 г. Същата година тя напуска Англия, качва се на влака „Ориент експрес“ и заминава за Багдад. Там се сприятелява с археолога Леонард Уули и съпругата му, които я канят на разкопки през февруари 1930. При това второ пътуване до Ирак тя се запознава с археолога Макс Малоун, 14 години по-млад от нея. Влюбват се и много скоро след това – през септември 1930 г., сключват брак, който продължава до смъртта на Агата през 1976 г.

Фактът, че съпругът ѝ е по-млад от нея с 14 години, Агата Кристи коментира така: „Археологът е най-добрият съпруг за една жена. Колкото по-стара става, толкова той се интересува повече от нея.“

Агата Кристи придружава съпруга си Макс Малоун в археологическите му експедиции из Близкия изток. Живеят в Багдад, пътуват из Сирия, Египет, Ирак, Мароко. Агата започва да се интересува от тайнствата на Ориента, води си записки, прави снимки, дори помага на съпруга си в разкопките. Пътуванията и градовете из Близкия изток и Османската империя я вдъхновяват и се превръщат в места, на които се развива действието в някои от нейните романи.

Ур, Ирак
Агата Кристи със съпруга си Макс Малоун (вляво) и археолога Леонард Уули на разкопки в Ур, Ирак през 1931 г.; снимка https://www.theguardian.com

Хотел „Олд катаракт“ e дом на Агата Кристи за период от една година

Не е ясно дали, когато Агата Кристи пристига в Асуан и се настанява в хотел „Олд катаракт“, възнамерява да остане толкова дълго, но е факт, че през 1937 г. тя се настанява в хотела и прекарва там цялата година. По това време съпругът ѝ участва в археологически разкопки на остров Елефантина, който се намира точно срещу хотела.

IMG_7319-2
Гледка към река Нил от терасата на хотела, отсреща е остров Елефантина и пясъчните хълмове на пустинята

Вдъхновение и написване на романа „Смърт край Нил“ в хотел „Олд катаракт“

Както споменах по-нагоре, идеята за история с убийство на кораб хрумва на Агата Кристи, докато пътува по Нил с кораба „Судан“ през 1933 г. Тогава се ражда кратък разказ с името „Смърт край Нил“, публикуван през следващата 1934 г. като част от сборника с кратки разкази „Случаите на Паркър Пайн“.

Агата Кристи пише романа „Смърт край Нил“, докато прекарва цялата 1937 година в хотел „Олд катаракт“. Името на романа е същото като на краткия разказ, но сюжетът и героите са променени. Освен че пише романа в хотела, Агата го споменава и описва в много от сцените в първата част.

Огромна помощ и вдъхновение за написване на „Смърт край Нил“, както и на други романи и пиеси, чието действие е свързано с Египет, ѝ оказва египтологът Стивън Гланвил, който е близък приятел на мъжа ѝ Макс Малоун. Нееднократно Агата Кристи споменава, че без неговата помощ египетските ѝ произведения не биха били възможни.

IMG_3229-2
Пред входа на хотел „Олд катаракт“

Апартаментът на Агата Кристи в хотел „Олд катаракт“

Апартаментът, в който Агата Кристи прекарва една година в хотел „Олд катаракт“ в Асуан и пише романа „Смърт край Нил“, се намира на втория етаж в класическото крило на хотела. Когато ние се настаняваме в хотела, любезната дама, която ни придружава, ни обяснява, че всеки ден в 17:30 ч. има организирана обиколка за желаещите да разгледат апартамента на Агата Кристи, както и някои други интересни неща в хотела.

Въпреки че сме за няколко дни в хотела, нямам търпение още първия ден да видя апартамента на Агата Кристи. Малко преди определения час сме във фоайето, за да се включим в обиколката. Но 17:30 ч. минава, ние чакаме, но никой не идва. Огромно разочарование, не мога да си представя, че ще съм в хотела и няма да видя къде е живяла и писала Агата Кристи една година. 

За да се уверя, че не чакаме на грешно място, питам за обиколката достолепен господин с костюм и бадж, който съзирам до входа на хотела. Разбирам, че за съжаление този ден такава няма да има. Физиономията ми явно е придобила драматичен и ужасéн вид, дотолкова, че човекът ме поглежда и съзаклятнически ми намига, след което казва да го последваме. Трябват ми няколко секунди, за да осъзная, че ни води към апартамента на Агата Кристи и докато сме в асансьора съм ухилена до уши.

Апартаменът на Агата Кристи се състои от спалня с двойно легло, отделни всекидневна и трапезария, обзаведени с мебели от фино дърво, работен кът с бюро, баня и просторна тераса с изглед към река Нил. Представям си как привечер Агата съзерцава от тази тераса залязващото зад неравните пустинни хълмове слънце, чиито цветове се отразяват като в огледало във водите на Нил, и осъзнавам защо хотел „Олд катаракт“ се превръща във вдъхновяваща обстановка за написване на световноизвестния ѝ роман „Смърт край Нил“.

IMG_7390-1
Всекидневната на Агата Кристи
IMG_7438-1
Във всекидневната на Агата Кристи
IMG_7401-1
Терасата на апартамента. Оттук Агата Кристи наблюдава река Нил и остров Елефантина
IMG_7395-1
В апартамента
IMG_7400-1
Работно бюро в апартамента
IMG_7393-1
Кът за хранене
IMG_7396-1
Спалнята на Агата Кристи
IMG_7399-1
Банята в апартамента на Агата Кристи

Част от обзавеждането е подновено (например в банята), но целта е да се доближава максимално до оригиналното и да носи усещането за Агата Кристи и нейния свят.

Филмът „Смърт край Нил“ от 1978 г. е заснет в хотел „Олд катаракт“

Това е първият филм по роман на Агата Кристи, който съм гледала и ми остава любим. Филмът е с Питър Устинов в главната роля като детектива Еркюл Поаро. Съвсем разбираемо, действието се развива главно в Египет. Във филма има красиви сцени от Луксор, Карнак и Асуан. Хотелът, в който отсядат героите, преди да се отправят на круиз по Нил, е хотел „Олд катаракт“. Много сцени във филма са заснети в хотела и около него.

Корабът „Судан“, който вече споменах, е местопрестъплението и другото място, на което са снимани сцени във филма.

Новата версия на филма „Смърт край Нил“

През 2017 г. излезе нова версия на филма „Убийство в Ориент експрес“ по едноименния роман на Агата Кристи с Кенет Брана в ролята на Еркюл Поаро. Кенет Брана е и режисьор. Вдъхновен от интереса към филма и успеха му, Кенет Брана се завръща и с нова версия и на „Смърт край Нил“, която по план трябваше да излезе през 2020 г. Заради световната ковид криза излизането на филма е отложено за 2022 г. Хотел „Олд катаракт“ отново е в центъра на събитията и сцени от филма са заснети там. Тръпна в очакване. 🙂

3 comments

 1. Прекрасно преживяване. Благородно Ви завиждам. Аз работя като капитан на яхта в средиземно море и сега съм в Картаген, след това в Александрия.

  1

  От

  И

  Liked by 1 person

   1. За 20 години в занаята съм посетил доста места. Освен това съм влюбен в историята и фирмата качва на яхтата предимно групи с интерес към историческия туризъм. Но, аз съм моряк, не съм добър разказвач. А Вие го правите толкова увлекателно.

    Liked by 2 people

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.