Занзибарски сертификат за брак и някои сватбени обичаи по света

Внезапно осенилата ме идея да си разчистя и подредя бюрото в офиса довежда до невероятни открития – скрити писма до Дядо Коледа, дълго търсени ключове, отдавна изтекли договори с мобилни оператори и банки, снимки, пощенски картички, кестени, камъни от различни краища на света, магнити (пак от там), пакетчета сол и черен пипер, флашки, игли и конци, лепенки, слушалки и всякакви други неща. Почти като сандъка на Пипи Дългото чорапче.

IMG_7776
Съкровища от работното бюро☺

Най-интересното е, че намирам опаковка от DHL с подател от Bububu town, Zanzibar, Tanzania, в която се намира занзибарският ни сертификат за брак с Митко. Намирането на сертификата ми припомня сватбения ни ден, който мога да нарека изключително смешен.

Денят започна с наетия фотограф, препоръчан ни от хотела, който половин ден ни развежда с изключително сериозна физиономия из разни камънаци из околността в търсене на „the perfect shot“. Завирахме се по дупки, качвахме се по покриви, залягахме по пясъка, влизахме в океана, заничахме със закачливи (уж) погледи от някакви крепости и т.н. После денят продължи с подготовка за събитието – прическа с подръчни средства, замазване с пудри на жестоко изгорелия ми нос от изкачването на Килиманджаро няколко дни преди това и ремонт на единия ми сандал, скъсал се точно в този ден. По време на всичко това, с кумата Боги се скъсахме от смях. И най-големият смях беше по време на самата церемония на брега на океана, когато с Митко четохме някакъв текст на английски и колкото повече се опитвахме да сме сериозни, толкова по-истерично ставаше. А когато два дни по-късно си получихме оставения диск със снимките с „perfect shots“, вътре се оказа, че почти няма снимка, която да става. Голям смях! Добре, че през цялото време и кумата ни Боги снимаше с телефона си, че да имаме прилични снимки. Прекрасни спомени, които продължиха след това с легализацията на брака и заверките през различни служби в Танзания, Етиопия (българското посолство в Етиопия отговаря и за Танзания) и България.

Wedding L & D 425
Сватбеният ми букет от плумерия

Малко се отклоних със сватбените спомени. Това, за което започнах да пиша, беше, че бях забравила, че в сертификата за брак освен имената, годините и професиите на младоженците, се вписват имената и професиите на бащите на двамата. Още тогава ни стана странно, че въобще е необходима подобна информация, все пак това не е акт за раждане. А щом пък е необходима, защо само на бащата, а не и на майката? Реших да поразровя малко и да разбера нещо повече по въпроса.

IMG_7768
Занзибарският ни сертификат за брак☺

Като бивша английска колония, Танзания е запазила голяма част от нормите, валидни за Великобритания. Например движението в лявата лента, езика (английският е официален език, заедно със суахили), предпочитани спортове и други. Особено силно е влиянието в администрацията. Оказва се, че правилата за сключване на брак и изготвяне на сертификатите в Англия и Уелс са непроменени от 1837 г. И до ден днешен в сертификатите се вписват имената и професиите на бащите на сключващите брак. Смисълът е, че чрез вписване на името на бащата може да се проследи родословното дърво, а пък вписването и на професията дава по-точна информация, ако има съвпадение на имена.

През последните години има много инициативи за промяна на въпросните сертификати. Смята се, че е дискриминация да се вписва само името и професията на бащата, а не и на майката. Някои хора пък изобщо не желаят да вписват бащите си по различни причини. Многото организации за защита на хомосексуални партньори пък апелират в сертификатите да не се изписват баща и майка, а партньор 1 и партньор 2. Така че съвсем скоро промени ще има, въпрос на уточнения е какви точно ще са те.

IMG_2801

Покрай търсенето на информация за сертификатите, попаднах на различни факти, свързани с брака, в отделните държави, които ми станаха интересни. Ето някои от тях:

~ В Англия и Уелс сключването на брак на открито е незаконно. Според закона сватбите трябва да се провеждат в „неподвижна структура“ с покрив – като например църква или къща. Съществуват изключения за религиозни групи, извън Английската църква.

IMG_E4498

~ Във Франция можете законно да се ожените за мъртъв човек. Това е според закон, приет по време на Първата световна война, който позволява на жените да се омъжат за мъртви мъже. Причината е да могат годениците и приятелките на загиналите да получат обезщетения за смърт. Трябва обаче да се докаже, че мъжът и жената са възнамерявали да се оженят преди смъртта на единия и трябва да има членове на семейството на починалото лице, които да присъстват на посмъртния брак, за да бъде той одобрен от закона. Също така трябва да има разрешение на президента на Франция.

~ А ако сте чужденец и мечтаете да се ожените във Франция – няма проблем, но трябва поне единият от младоженците да бъде във Франция минимум 40 дни преди сватбата. Това никак не е лошо.

SONY DSC

~ За да се ожениш в Монако, от теб се изисква да напишеш съобщение, в което да обявиш брака си, и да го поставиш в кметството. Съобщението трябва да остане там най-малко 10 дни, като този период трябва да включва и две недели. Ако двойките не го правят, бракът им може да бъде невалиден.

SONY DSC

~ В някои американски щати (Калифорния, Колорадо, Тексас, Монтана) са разрешени „бракове чрез пълномощници“, т.е. на мястото на булката или на младоженеца идват пълномощници, които ги представляват. В Монтана дори са възможни бракове с двойни пълномощници, т.е. и на мястото на булката, и на мястото на младоженеца са дошли упълномощените от тях лица.

~ В град Салем, Масачузетс е незаконно женените двойки да спят голи в наета стая. Остава обаче загадка как това се доказва☺.

~ Във Върмонд съпругата трябва да получи писмено разрешение от съпруга си, ако иска да си сложи изкуствени зъби.

~ В Кентъки е забранено да се ожениш за четвърти път за един и същи човек.

SONY DSC

~ В шест американски щата – Юта, Аризона, Илинойс, Индиана, Мейн и Уисконсин първи братовчеди могат да сключат брак, ако са на възраст над 65 години.

~ Ако мъж се разхожда със съпругата си в Юта, той е отговорен за действията ѝ. Ако например изведнъж тя започне да бие хората, той ще е отговорен за това.

~ Разведени или овдовели жени нямат право да скачат с парашут в неделя следобед във Флорида. Защо? Не е ясно. Законът не казва нищо за разведен или овдовял мъж, на когото не е разрешено да скача с парашут през същия период от време.

~ В Хартфорд, Кънектикът е забранено мъж да целува съпругата си в неделя, докато двамата са навън.

20131026_085603

~ В Шотландия има доста неприятна традиция преди сватбата. Булката и младоженецът са замервани с боклук, в който задължително трябва да има гниещи риби и яйца. Според традицията, ако двойката може да издържи на това, значи по време на брака може да се справи с всичко.

~ При развод японските жени трябва да чакат най-малко шест месеца, за да се омъжат отново, но мъжете могат да се оженят отново веднага. Доста несправедливо.

~ В Самоа е забранено със закон мъж да забрави рождения ден на жена си. Какво е наказанието обаче не се споменава☺.

SONY DSC

~ Внимание! Ако мъж изневери на жена си в Хонконг, тя има законното право да го убие. Единственото изискване е да го направи с голи ръце.

~ Ако индийска жена е родена в определен астрологически период, когато Марс и Сатурн са в седми дом, се смята, че има лош късмет. Толкова лош, че може да причини ранна смърт на съпруга си. За да се реши проблемът, жената трябва първо да се омъжи за дърво и след това да го отреже.

~ В деня на сватбата повечето булки и младоженци тръпнат от вълнение и очакване. В Конго обаче трябва да контролират щастието си. През целия сватбен ден двамата не могат да се усмихват. Ако го направят, това би означавало, че те не са сериозни и бракът ще бъде обявен за невалиден.

SONY DSC

~ На Фиджи, когато мъж иска ръката на любимата си от баща ѝ, трябва да даде на бъдещия си тъст зъб на кит.

~ Булките от етническата група тудзя в Китай един месец преди сватбата трябва да плачат по един час на ден. Това е задължително и трябва да се прави всеки ден. Семействата на булките също трябва да плачат с тях.

~ За да имат голям късмет в Борнео, в деня на сватбата си младоженците не трябва да излизат от стаята си, дори за да отидат до тоалетна. Решението е да се планира сватбата за началото на деня☺.

SONY DSC

~ В Гватемала, в деня на сватбата, родителите на младоженците могат да правят каквото си пожелаят, включително да чупят всякакви неща. Когато двойката пристигне, майката на младоженеца чупи бяла керамична камбана, пълна с ориз и брашно. Смята се, че това носи късмет.

~ По време на сватба в Ямайка булката излиза на улицата. Съгражданите ѝ я гледат и ако не я одобрят, започват освирквания, критики и негативни коментари. Тогава тя се прибира вкъщи, преоблича се и прави втори опит да се хареса на мнозинството.

И ако някои от тези традиции ни звучат странно, кой знае как пък би изглеждало в очите на чужденеца нашето заплюване с „пу-пу, да те насерат кокошките, дано“☺. Така че няма нищо странно, а само непознато.

SONY DSC

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.