Етиопия в числа и факти

Абисиния, кафе, невероятни планини, реки, водопади. Редки животни и птици. Изчезналият кивот, савската царица, цар Соломон. И още толкова много интересни неща, митове и легенди, свързани с магичната Етиопия, за която отдавна мечтая.

Преди да се впусна в по-подробно разказване за всяко от местата, на които бяхме, ще обобщя накратко интересни (някои от тях и малко известни) факти за Етиопия.

Макар и рядко, у мен се проявява и финансово-счетоводителската ми страна и затова тази въвеждаща за Етиопия публикация, е с повече цифри😊.

120

География

По площ Етиопия е приблизително с големината на Франция и Испания взети заедно – 1,104,300 кв. км. Намира се на Африканския рог и граничи с Еритрея, Судан, Южен Судан, Джибути, Сомалия, Сомалиленд (непризната държава, попадаща в международно признатите граници на Сомалия) и Кения.

Столица е Адис Абеба, което на амхарски означава „ново цвете“.

Повече от 70% от планините в цяла Африка се намират в Етиопия. Надморската височина в страната е голяма (над 2000 м) и вероятно заради това етиопците са изключително добри бегачи на дълги разстояния.

Страната има най-големите водни запаси в Африка с 14 основни реки. От езерото Тана извира река Сини Нил, която в Судан се слива с река Бели Нил, за да се образува великата река Нил. Езерото Тана доставя 85% от водите на река Нил.

В депресията Данакил се намира една от най-ниските точки в Африка – 116 м под морското равнище, както и вулканът Ерта Але, който освен че е един от петте вулкана в света с езеро от лава, е единственият вулкан в света с две такива езера, което го прави уникален.

Голямата рифтова долина пресича Етиопия от североизток на юг.

203
Езерото Тана
img_5073
Планината Симиен

Култура

В Етиопия живеят повече от 80 различни етнически групи, със също толкова езици и над 200 диалекта. С население от 85 млн. души Етиопия е втората най-населена страна в Африка (след Нигерия).

Официалният език е амхарски, който е вторият най-разпространен семитски език в света (след арабския).

Мъртвият семитски език геез, който използва собствена писменост със същото име, продължава да се използва в богослужения в Етиопската православна църква и еврейската общност бета израел.

Според етиопците в страната се намира Кивотът на Завета, както и парче от истинския кръст, на който е разпънат Христос.

Етиопия е известна като люлка на човечеството – в областта Хадар през 1974 г. е намерен скелетът на най-древното човекоподобно – хоминидът Луси, живяла преди 3.2 милиона години.

Етиопия и Либерия са единствените страни в Африка, които никога не са били нечии колонии.

В Етиопия се намират 9 обекта на Юнеско – повече от всяка друга страна в Африка.

Официалната валута в страната е етиопският бир.

035
Препариран лъв в Етнографския музей в Адис Абеба
066
Икона в типичен стил в Етнографския музей в Адис Абеба

Календар и време

Етиопия следва Юлианския календар. Годината се състои от 12 месеца с по 30 дни и един 13-ти месец с по 5 или 6 дни (6-ият ден се добавя на всеки 4 години). Етиопският календар е приблизително 7 години и няколко месеца след нашия календар и когато ние бяхме през октомври 2016, всъщност там беше февруари 2009 г.😊

Денят в Етиопия не завършва в 23:59 ч. и не започва в 00:00, а се ръководи от слънцето: започва с изгрева в 6 ч. и завършва със залеза в 18 ч. Това доста обърква чужденците, защото когато за нас е 7 ч., за етиопците всъщност е 1 ч.😊

1-4
Безвремие в Етиопия
2-1-
Безвремие в Етиопия
2-2
Безвремие в Етиопия

Храна и напитки

Кафето – една от най-популярните напитки в света, е открито в Етиопия в областта Каффа. Млад етиопски пастир през IX век забелязва, че пасейки от непознато за него растение, козите му стават по-енергични. Решава да опита и той и след това също става бодър и енергичен. Мълвата се разнася и скоро кафето тръгва по своя път из света. Приготвянето и поднасянето на кафе и до момента в Етиопия е специален ритуал, който е дълъг, но много интересен, и включва печене, мелене и варене в специален съд.

Теф – зърното, от което се приготвя най-популярното етиопско ястие инджера, е древна култура, съществуваща още от 4 хил. пр.н.е. Теф е най-малкото зърно в света, но е много богато на калций, фосфор, желязо, белтъчини, аминокиселини, въглехидрати и фибри. И не съдържа глутен😉.

Чат (кат) е растение с наркотично действие, чиито листа местните дъвчат или използват в комбинация с цигари или алкохол (обикновено джин). Първоначалният ефект е възбуда и еуфория, който впоследствие преминава в отпускане.

1
Инджера – хляб, подобен на палачинка, който се приготвя от зърното теф
2
Инджера във вида, в който се консумира

Религия

Етиопия е дом на т.нар. бета израел – етническа група, наричана още фалаша или фалаша мура, която изповядва юдаизъм. Има различни версии за произхода на бета израел. Според етиопска легенда от „Кебра нагаст“ (традиционна етиопска хроника) те са потомци на еврейски племена, които са дошли в страната с Менелик I, син на Савската царица и цар Соломон. Според друга версия, фалаша са потомци на племето Дан (едно от Десетте изгубени племена), за които се смята, че са основали еврейско царство. Извършвани са през годините множество сравнителни ДНК анализи, които показват, че фалаша се различават генетично от другите еврейски общности и надделява версията, че това са етиопски християни, които започват да се определят като евреи около 14 век.

Етиопия е от най-старите страни в света, приели християнството – още през IV век, и то не през Европа, а директно от Палестина през Египет. Етиопските християни принадлежат към Коптската православна църква. Всички християни носят кръстчета на вратовете си.

Ислямът също е разпространен в Етиопия, макар и не много. Появява се още през VII век, когато заради преследвания последователите на Мухаммад бягат от Арабия в Етиопия.

С Етиопия е свързано и растафарианството – религиозно учение, възникнало през 30-те години на XX век, което почита тогавашния етиопски император Хайле Селасие I като земно въплъщение на бога и като част от светата троица. Кръщелното име на Хайле Селасие е Рас Тафари Маконен и затова религиозното учение се казва така. Възниква и се разпространява в Ямайка и на други антилски острови. Боб Марли е най-популярният представител на растафарите.

1-1
Църквата „Дева Мария“ на връх Ентото, под който е разположена столицата Адис Абеба
1-2
Етиопска християнска икона

Животински свят

В Етиопия живеят около 300 вида бозайници, от които 31 вида са ендемични. Птиците са около 930 вида (от тях 23 ендемични) и това прави страната рай за орнитолозите. Видовете риби са около 180, от които 40 вида са също ендемични. Маймуните гелада са последният оцелял вид от древни примати, който някога е широко разпространен. За съжаление, сега се срещат само в Етиопия (основно в планината Симиен) и Еритрея. Те са вегетарианци, доста едри и имат специфична червена окраска на гърдите във формата на триъгълник, което всъщност е голо петно кожа, отстрани с бели косми.

1-11
Маймуните гелада в планината Симиен
1-21
Сред маймуните гелада в планината Симиен
1-31
Една от многото видове грабливи птици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.