Връх Ореляк – величественият страж на Среден Пирин

Топъл есенен ден в началото на октомври. Потегляме за втори път през последните десет дни към магичното село Пирин. Седмица по-рано, когато прекарахме няколко дни в селото, то ни завладя с дивата си природа, легендите за змейове и откраднати невести, къщите, накацали от двете страни на река Пиринска Бистрица. Отново се настаняваме в къщата на известната народна певица Любимка Бисерова. Този път целта ни е да се качим на връх Ореляк, най-високия връх в Среден Пирин.

1
Село Пирин

„Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете в парка.“ – Мехмет Мурат Илдан

Ранната есен винаги е била любимият ми сезон. Пък и аз съм си „есенно чедо“, родена съм в края на октомври. А както казва писателката Луси Монтгомъри – „Толкова съм щастлива, че живея в свят, в който има октомври!“😊

След шумното, пълно с адреналин и забързани дни лято, когато сякаш задължително трябва да си весел и щастлив, с тихи меки стъпки идва есента. Обува дебелите чорапи, завива се с топъл шал и бавно се настанява с книга в ръка край пращящия огън на камината. Денят се скъсява, животът в природата забавя своя ритъм. Сетивата ни стават по-чувствителни към нещата, които ни заобикалят. Усещаме полъха на вятъра покрай лицето, мириса на безшумния дъжд, дочуваме проскърцването на дървото в двора. Да оставим есента да проникне в нас и да ни донесе уют, топлина и хармония, вместо да се оплакваме и да ѝ се съпротивляваме. Време е за вглъбяване и презареждане. Есента е мирис на печени чушки и зряла тиква, на първи пушеци от комините и пукане на дърва в печката. Какво по-красиво от ранната есен, събрала в себе си цветовете и красотата на всички сезони?!

1-1

2

3

4

5

Както и предишния път, Любимка Бисерова ни посреща изключително гостоприемно. Печката бумти, домашната ракия е вледенила чашите, топъл хляб стои завит с кърпа на масата. Адвокатът-ловец, с когото се запознахме миналата седмица, също е тук. Обхват на телефоните почти няма, телевизор има, но никой не иска да го включва. Вечерта минава сред разговори, песни и смях.

На другия ден сутринта, познатата ни от миналата седмица баба Неда е дошла. Радва ни се сякаш сме стари приятели. Любимка ни е приготвила за закуска мекици със сладко от малини и домашно сирене. Аз обикновено не закусвам, но в този случай няма как да не хапна и аз.

Меките непарещи слънчеви лъчи вече огряват наоколо. Есента е нашарила планинските склонове с жълти, кафяви, зелени и червени багри. Време е за връх Ореляк😊.

Името на върха се свързва с легенда за млада орлица. Всяка година тя отглеждала своите рожби в непристъпно гнездо на западния склон на върха. Веднъж обаче ловец стигнал до гнездото и откраднал малките орлета. Когато майката се върнала в гнездото с храна за малките си и не ги намерила, тя изпаднала в ужас и започнала да ги търси. Видяла ловеца покрай местността Добро поле, който носел удушените орлета. Нахвърлила се яростно върху него, избола му очите и после го разкъсала на парчета, които вятърът разнесъл из Добро поле. Орлицата разперила криле и се върнала при гнездото, където от мъка се вкаменила. И наистина, като се погледне от село Пирин, връх Ореляк прилича на вкаменен орел.

Невярващите на легендата за вкаменената орлица разказват, че върхът се нарича Ореляк заради орлите, които кръжат над него и гнездят по стръмните му и непристъпни северозападни склонове. За съжаление, след построяването на радиотелевизионната кула на върха, тези птици все по-рядко могат да се видят там.

Връх Ореляк се споменава и в легендата за Гинчовата къща в село Пирин. Местните разказват, че змеят Гинчо, който построил къщата, живее в пещерата Змейовата дупка в подножието на върха и гони буреносните облаци, за да пази селото от градушки. Пещерата е достъпна само за добре подготвени катерачи, а районът около нея е изключително красив.

Връх Ореляк е висок 2099 м и е най-високият връх в Среден Пирин. Нарича се още Орелек и Орльови скали. Издига се на север от връх Баба и на северозапад от връх Чала и е единственият двухилядник в Среден и Южен Пирин. Представлява триглав купол, чиито западни склонове се спускат много стръмно към долината на река Пиринска Бистрица, а югоизточните – по-полегато към местността Добро поле. Ниската част на северните склонове е в обхвата на резерват Ореляк. Въпреки че билото е голо и скалисто и има оскъдна тревиста растителност, през лятото могат да се видят много красиви планински растения, сред които ароматният пирински чай (sideritis scardica), известен и като мурсалски чай.

Има няколко маршрута за изкачване на върха. Най-популярният е този от хижа Попови ливади, до която се стига по добре поддържан асфалтов път.

6
Хижа Попови ливади
7
Пред Хижа Попови ливади

От хижата до върха се следва червена маркировка, направена от хижаря на хижа Попови ливади Митко Пирнарев. Пътеката, по която се движим, е много красива. Първата половина преминава през гората, а втората е на открито. Скоро след началото на маршрута, стигаме до беседка, от която се открива чудесна гледка към върховете отсреща – Мутóрок, Ушите и Свещник, и към равнините край Гоце Делчев.

7-1
Към връх Ореляк
7-2
Към връх Ореляк
7-3
Към връх Ореляк
7-4
Към връх Ореляк
7-5
Към връх Ореляк
7-6
Беседката, малко след началото на маршрута
7-7
Към връх Ореляк

7-8

За около два часа стигаме до върха, без да срещаме други хора. Във всички посоки се откриват невероятно красиви гледки – Северен Пирин, Рила, Родопи, Боздаг, Южен Пирин, Славянка, Беласица и Огражден. Радиотелевизионната кула, за която споменах по-горе, е изградена почти на самия връх. Височината ѝ е 96 м. Докато се изкачваме, не забелязваме, но сега виждаме каква отвесна пропаст надолу представляват западните склонове на върха.

7-9
Към връх Ореляк
8
Към връх Ореляк
8-1
Към връх Ореляк
8-2
Радиотелевизионната кула, построена почти на върха
8-3
Към връх Ореляк
8-4
Към връх Ореляк
8-5
Гледки от връх Ореляк
8-6
Гледки от връх Ореляк
8-7
Гледки от връх Ореляк
8-8
Гледки от връх Ореляк
8-9
Гледки от връх Ореляк
9
Гледки от връх Ореляк
9-4
На връх Ореляк
9-5
На връх Ореляк

Връщаме се по същия маршрут – за по-малко от два часа стигаме до хижа Попови ливади, където сме си оставили колата, и оттам – обратно в село Пирин, където ще прекараме още една уютна вечер в приятна компания.

9-6

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.