Езерото Накуру, Кения

След прекарания почти цял ден в пътешествие из Голямата рифтова долина и езерото Богория, в късния следобед продължаваме към друго от рифтовите езера – Накуру.

На път за езерото Богория преминахме през Екватора, без да спираме. За да стигнем до Накуру, се връщаме по същия път и отново го пресичаме. Този път обаче спираме. Започва да вали. Докато си правим снимки на Екватора под дъжда, пристигат няколко жени, които носят съд с вода. Ще ни правят демонстрация за посоката на движение на телата в Северното и Южното полукълбо.

Точно на екватора сме, слагат клечка в съда с вода и тя стои неподвижно. Преместваме се с няколко крачки в Северното полукълбо и клечката започва да се движи по часовниковата стрелка. Отново всички се местим, този път преминаваме две-три крачки в Южното полукълбо и клечката започва да се движи в посока, обратна на часовниковата стрелка. Макар че доста учени се отнасят скептично към тези демонстрации, на нас ни е интересно, а на всичкото отгоре не ни искат бакшиш (невероятно!), което направо си е доказателство за достоверност😊.

1
На Екватора

Пристигаме при езерото около 5 ч. привечер, нямаме много време, преди да се стъмни. Движим се по тесен път, от двете ни страни кротко пасат жирафи, кафърски биволи и различни видове антилопи, лъвска глава се подава над тревата, маймуни седят почти на пътя и ни наблюдават като преминаваме.

SONY DSC

3

4

SONY DSC

SONY DSC

7

SONY DSC

9

Накуру е едно от рифтовите езера, които се намират в огромните пукнатини в Голямата рифтова долина. От 1961 г. е защитена територия, както и околните планини и савани.

Както и при езерото Богория, по бреговете на Накуру живеят огромни ята розово фламинго, които се хранят с растящите в него водорасли. Имаме късмет да сме тук през октомври, когато броят им е най-голям. В парка живеят още около 400 вида птици и бозайници. Сред тях са и редките видове бял и черен носорог, чието съществуване доскоро е било силно застрашено заради бракониерството. През последните години се провеждат акции за стимулиране на размножаването им от природозащитници и служители на парка и дано това доведе до запазването на тези редки животни.

10

11

Към 6 и половина слънцето залязва за няколко минути и тръгваме към град Накуру, който се намира на около час път от езерото, там ще нощуваме и на другия ден рано сутринта потегляме за Масай Мара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.