Имперската крепост Фасил Геби в Гондар, Етиопия

Започвам този разказ със снимка на симпатичен мъжки червеноклюн амарант, който ни посрещна на крепостната стена в Гондар. С такова любопитство ни наблюдаваше и се движеше с нас около десет минути из крепостта, че няма как да не му окажа честта да започна с него ☺. А и някак кафяво-червените му краски много си отиват с бежово-кафявата обстановка на Гондар.

392_1
Симпатичният ни придружител

След една нощ в Бахир Дар в хотел с цветното име „Джакаранда“ (цъфтящо дърво с лилави цветове) и преход до водопада на Нил (Тис Абей) и езерото Тана, сме в Гондар. Град с население около 300 хиляди души и с надморска височина 2133 м. Намира се в район Амхара, на 30 км северно от езерото Тана, в подножието на една от най-големите планински вериги в Етиопия – планината Симиен.

Гондар е известен най-вече с Фасил Геби – останки от крепостен град, някога дом на императори, военачалници, придворни и царе, които ръководят Етиопия векове наред, чак до последното десетилетие на 20 век.

345
Фасил Геби

Крепостта Фасил Геби в Гондар представлява комплекс от замъци и от 1979 г. е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Най-старият и най-впечатляващ е двуетажният замък, построен от император Фасилидас, по времето на който Гондар става столица на Етиопската империя и е такава от 1635 г. до 1855 г. Изграден е от кафяви базалтови камъни и хоросан. Легенда гласи, че няколко години след като поема властта, Фасилидас среща отшелник край река Ангереб, който му заръчва да построи замък и да изгради столицата си точно там, за да бъде успешен владетел. Така замъкът на Фасилидас става първият от поредицата замъци, които през следващите десетилетия изграждат внушителен имперски комплекс и превръщат Гондар в „Африканския Камелот“.

348
Фасил Геби
353
Фасил Геби

Други интересни сгради са библиотеката на сина на Фасилидас – император Йохан I (1667-1682), – двуетажна конструкция, наподобяваща куб, с външно стълбище; канцеларията с квадратна кула и също с външно стълбище; замъкът на сина на Йохан – император Иясу I (1682-1706), с малка кула и спираловидно външно стълбище; голямата зала или „къщата на песента“, в която някога се провеждат различни церемонии; дългата V-образна приемна и банкетна зала на император Бакафа (1722-1730) и прекрасният двуетажен замък на съпругата му – императрица Ментеуаб, украсен с етиопски кръстове. Архитектурният стил на тези каменни сгради показва силно португалско влияние, което е съвсем разбираемо – в изграждането им участват португалски инженери и архитекти. А при хубаво време от кулите на Гондар се виждат бреговете на езерото Тана.

356
Фасил Геби
385
Фасил Геби

Докато обикаляме из крепостта, си представяме живота векове назад. Достатъчно е човек да се разходи из банкетните зали и да погледне от балконите на множеството замъци и дворци, за да се върне в свят на битки, съдебни конспирации, забавления и интриги.

В дворцовия комплекс Гондар е и гробът на Уолтър Плоудън – един от най-забележителните чуждестранни пътешественици в Етиопия от 19 век и близък приятел на император Теодор II. Плоудън е дипломат, първият британски консул в Абисиния (Етиопия). Назначен е в Масава (днес на територията на Еритрея) и прекарва там от 1848 г. до смъртта си през 1860 г., когато е убит от противници на император Теодор II. В отговор на убийството му, императорът избива над 2000 души. Съчиненията на Плоудън са публикувани осем години след смъртта му от неговия брат като „Travels in Abyssinia and the Galla Country: With an Account of a Mission to Ras Ali in 1848“. Те представляват подробна картина на бурната абисинска история и описание на всички нива на абисинското общество по това време. В книгата са включени и две карти, едната на северната абисинска граница,  начертана от самия Плоудън.

Освен административен, Гондар е и религиозен център на империята. Още с възкачването си на престола през 1632 г., император Фасилидас възстановява официалния статус на православната етиопска църква. Част от легендарните изящни църкви, изградени през вековете, са оцелели и до днес. Една от тях е църквата „Дебре Бирхан Селасие“, която се намира близо до крепостта. Построена е през 17 век от император Еясу I, внук на император Фасилидас, а през 1880 г. е възстановена от щетите, нанесени ѝ при судански нападения. Отвън църквата изглежда скромно и семпло, но когато човек влезе вътре, попада в паралелен свят. Всеки сантиметър от пространството по стените и тавана е покрит с рисувани изображения. От тавана гледат лицата на крилати херувими, а стените изобразяват светци и библейски сцени, сред тях са сцени от живота на Христос и Дева Мария. В единия край на църквата две покрити със завеси врати водят към Светая Светих, където се помещава копие на Кивота на Завета (всяка църква в етиопската традиция пази копие на Кивота). Над двете врати има икони на Светата Троица (Отец, Син и Светия Дух, представени от трима еднакви мъже с ореоли) и Разпятието.

Имаме късмет да попаднем на свещеник, който ни разказва подробно историята на църквата и значението на изображенията в нея.

411
Входът на църквата „Дебре Бирхан Селасие“
419
Църквата „Дебре Бирхан Селасие“

427
Едно от популярните изображения върху картички от Етиопия е именно от църквата „Дебре Бирхан Селасие“. Купуваме си и ние от тях и изпращаме до няколко адреса в България. Интересно е, че всички пристигат в рамките на две седмици, но две години по-късно ☺.

Други разкази за Етиопия:
Етиопия в числа и факти
Адис Абеба – африканското „ново цвете“
Езерото Тана, Етиопия

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.