С носталгия за Тайланд

Подреждах шкаф със снимки и се загледах в тези от Тайланд отпреди повече от 20 години. Не са с добро качество, но с носталгия си припомних двуседмичното ни пътуване с майка ми. Големи вълнения. До този момент не бях пътувала в Далечния Изток.

Интересен факт е, че името на столицата Банкок на тайландски е в рекордите на Гинес за най-дълго име на град в света. И то е следното: Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит. 🙂

Град с около тринадесет милиона души, Банкок е съчетание на небостъргачи и източни храмове, като тази комбинация изглежда съвсем в хармония. Най-известните храмове са храмът на зората (Уат Арун), на Златния Буда (Уат Траймит), на Легналия Буда (Уат По), на Изумрудения Буда (Уат Пра Кео).

Освен храмове, от Банкок помня плаването с плоскодънна лодка по река Чао Прая, плаващите пазари, нощните пазари, тай бокс демонстрациите, пътуването с тук-тук из града – това са популярни триколки за пътуване на къси разстояния, и вкусната тайландска храна навсякъде, най-вече уличната. Особено интересни ми бяха черният сладолед и сергиите с всякакви насекоми, включително скорпиони.

IMG_3589
Банкок
IMG_3591
Банкок

Тайланд е популярна туристическа дестинация и няма да описвам подробно нещата, които видяхме в Банкок и Патая, и които са част от всяка туристическа програма.

Спомените, които ми изникват, когато се сещам за Тайланд, не са свързани с известни забележителности, а са следните:

Топлият тропически дъжд

За първи път ми се случи и беше изключително преживяване. Започна без никакви предварителни признаци за дъжд, без облаци, без гръмотевици. Изсипа се изведнъж от ясното синьо небе и все едно бях застанала във водопад. Топъл, силен дъжд. Крещях от радост и адреналин и никога няма да го забравя. После дъждът спря изведнъж, точно както започна, и слънцето грееше все едно изобщо не е валяло. Само локвите наоколо издаваха, че това се е случило, а не е било сън. Години по-късно в Африка съм попадала отново на подобни дъждове.

IMG_3569
Лилии след дъжд

Разхождането на слон върху мен

Странно е, че все още ясно си спомням усещането, когато гледах това невероятно същество отдолу нагоре. Преди да ме прекрачи, с хобота ми засмука брадата, после бавно премина над мен с предните си крака и спря, и за известно време стоях точно под корема му. След него минаха бавно още два слона.

Майка ми е изключително младолика и когато в Тайланд се запознахме със семейство от Холандия, те не можеха да повярват, че сме майка и дъщеря. Когато извикаха трима желаещи да легнат под слоновете и аз веднага скочих, мъжът победоносно е съобщил на майка ми, че се е убедил окончателно, че не сме майка и дъщеря, защото според него никой родител няма да си пусне детето да ляга под слон, а и на всичкото отгоре да се забавлява и да прави снимки. 🙂

IMG_3563 - Copy
Това под крака на слона съм аз 🙂
IMG_3570
Тук ми смуче брадата с хобот 🙂

Стъпването ми върху отровен морски таралеж

Случи се в Патая – град в югоизточната част на Тайланд, на около 120 км от столицата Банкок. Докато слизах от джет в океана, стъпих върху отровен морски таралеж. Бодлите му се счупиха и останаха в крака ми, който много бързо се поду и изтръпна целият. Настана суматоха, дойдоха местни хора, които взеха да ми търкат ходилото с лимон и да се опитват да махнат бодлите. Не успяха да извадят всичко, но поне не се оказах алергична и след няколко дни на болки и доста дни на куцане, нещата си дойдоха на място. 🙂

IMG_3565
Нямам снимка на тайландски отровен морски таралеж, но мисля, че този красавец, наблюдаващ сергиите на един от пазарите, заслужава внимание 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.