Плантации на дъното на океана, мебели от отпадъци и плажни галерии – Занзибар

Писах напоследък доста за Занзибар, но ето още няколко неща, които ми бяха интересни при последното ни пътуване дотам:

Плантации за водорасли на дъното на Индийския океан

В Занзибар при отлив Индийският океан се отдръпва навътре няколко километра, а след около 6 часа с прилива океанът се връща обратно. И така два пъти на денонощие.

IMG_2593
Тюркоазените води на Индийския океан при прилив
IMG_2501
Тюркоазените води на Индийския океан при прилив

При отлив на дъното на океана могат да се видят различни неща – охлюви, миди, морски звезди, кокосови орехи, паднали на брега и завлечени от океана, и още много интересни неща. Започва движение, всеки събира нещо – птиците ровят в пясъка, деца търсят миди или ритат топка, жени събират водорасли.

IMG_2876
При отлив на същото място от горните снимки
IMG_3476
При отлив на същото място от горните снимки

За мен най-интересни на дъното са т.нар. “плантации за водорасли”. Това са нещо като лехи в градина, само че на океанското дъно. Дървени колчета, забити в пясъка, и въжета между тях. Като се отдръпне водата по време на отлив, жените минават да прегледат улова, събират плаващите водорасли, завързват ги за колчетата и ги засаждат в меката земя. Водораслите растат под вода най-малко 45 дни. Когато са готови, жените ги прибират в големи кошове. След това ги сушат на слънце 3-4 дни, опаковат ги в чували и ги продават на компаниите, които ги изнасят.

IMG_3504
Плантации за водорасли на дъното на океана
IMG_3500
Плантации за водорасли на дъното на океана

Океанските водорасли се наричат mwani на езика суахили. Отглеждането им в Занзибар започва през 1989 г. и бързо се превръща във водещ отрасъл. В момента по приходи производството на водорасли е на трето място след туризма и подправките. В производството са заети основно жени – над 90%.

IMG_3633
Mwani

Занзибар е третият най-голям износител на водорасли в света – след Филипините и Индонезия, но се смята, че качеството на водораслите в Занзибар е много по-добро. Изнасят се основно за Китай, Корея, Виетнам, Дания, Испания, Франция и САЩ. Съдържат естествен желиращ агент и са подходящи за различни неща. В козметиката се използват като основа за кремове, лосиони, парфюми, соли за вана, сапуни, шампоани, паста за зъби. В медицината намират приложение в производството на лекарства, мехлеми и гелове, особено подходящи са за ревматични болки и премахване на целулит. Много популярна е употребата на водораслите и за храна, например супата от водорасли в китайските ресторанти, която много харесвам, е вероятно с водорасли от Занзибар. Освен че са вкусни, са и много полезни, съдържат калций, мед, йод, протеини, фибри, витамини, особено витамин К и фолиева киселина, а в същото време са с ниско съдържание на калории и мазнини.

IMG_3643
Плантации за водорасли на дъното на океана

Производството на водорасли е лесно и щадящо околната среда. Изисква се съвсем малко труд между засаждането и прибирането на реколтата. Затова и жените са щастливи от възможността да се занимават с това и животът им през последните три десетилетия коренно се преобразява. Стават самостоятелни и финансово независими. Наричат морските водорасли „подарък от океана“ и „mwani е пари“, дори виждаме тениска с такъв надпис. През последните 5-6 години обаче са притеснени. Индустрията е изложена на риск. Климатичните промени водят до повишаване на температурата на океанската вода и до забавяне на растежа на водораслите, дори и до тяхната смърт. Напоследък се правят много изследвания и се търсят най-добрите решения за запазване на качеството на водораслите и нивото на развитие на индустрията. Някои учени предлагат преместване на плантациите за водорасли в по-дълбоки води, където е по-хладно, но проблемът на жените в Занзибар е, че по-голямата част от тях не могат да плуват.  Все пак за момента като че ли това остава най-вероятното решение на проблема.

IMG_3554
Жени работят на плантациите си при отлив
IMG_3630
Морска звезда

По няколко пъти на ден могат да се видят жените, които работят по плантациите си, но особено приказна е гледката, когато по изгрев, при първия сутрешен отлив, когато тишината е накъсвана само от птичите песни, местните жени се отправят като видения навътре в океана в шарените си рокли канга (традиционна суахилска рокля) и големите си кошове на рамо.

IMG_3560
Водите на океана малко след изгрев
IMG_2801
И от снимката мога да усетя аромата на плумерия, която е навсякъде в Занзибар 😊

Изработка на мебели и аксесоари от употребявани бутилки, пликове и други отпадъци

Непрекъснато четем колко много замърсяват околната среда и колко бавно се разграждат пластмасовите бутилки (200 години), алуминиевите кенове (500 години), найлоновите пликове (100 години), автомобилните гуми (140 години), памперсите (500 години) и много други битови отпадъци.

В Нунгуи – най-северната точка на Занзибар, където се намира и болница за зелени морски костенурки, са измислили нестандартен начин за намаляване на щетите от въпросните боклуци.

Пластмасовите бутилки се събират, вътре се натъпкват с изхвърлени найлонови пликове и след това се правят различни неща. Например маси, дивани, различни украси, дворни оформления, та дори ги вграждат в къщи и запълват с глина пространствата между тях.

IMG_4325
Пластмасова бутилка, натъпкана с найлови торби
IMG_4311
Ново предназначение на бутилките 😊
IMG_4304
Алпинеум от бутилки, натъпкани с найлонови торби 😊
IMG_4303
Диван от бутилки
IMG_4314
Маса от бутилки
IMG_4321
Стари гуми, пригодени за сядане

Пластмасовите бутилки се използват и за саксии, а капачките им – за щори и завеси.

IMG_4315
Саксии от бутилки и завеси от капачки

Затова там пластмасови бутилки или найлонови пликове почти не могат да се видят, тъй като веднага биват събрани и вкарани в употреба.

IMG_4318
Ноно пробва дивана от бутилки – удобен е 😊

Плажни галерии

Много популярни на остров Занзибар са галериите на плажа, в които художниците рисуват своите картини с маслени бои върху платна и след това ги продават. Мотивите са типични – африканци с копия, с кошове на рамо или на глава; лодки на брега и океански пейзажи; слонове, риби, птици и други животни.

IMG_2064
Галерия на плажа в село Джамбиани

Галериите представляват малки навеси, в които художниците държат част от картините си. В единия им край вътре има нещо като работен кът, където на земята са боите и платната, и художникът рисува направо на пясъка. Сутрин художниците подреждат по-голямата част от готовите си картини пред галерията, така че да могат да се видят от минаващите, а вечер ги прибират вътре.

IMG_2063
Галерия на плажа в село Джамбиани

Художникът в галерията, която е до нашия хотел в село Джамбиани, е на около 50 години. Отваря галерията си и в дъждовните и ветровити дни, когато повечето други плажни търговци на всякакви неща не се появяват. Няма нищо против да го погледаме, докато рисува, дори му е приятно.

IMG_2850
Поглед от галерията към Индийския океан при отлив

Докато се разхождаме часове наред по безкрайния занзибарски плаж, който се използва като най-кратък и удобен маршрут между селата, виждаме и други галерии.

IMG_2871
Плажна галерия
IMG_2860
Плажна галерия
IMG_2783
Плажна галерия

Разбира се, както за всяко нещо в тази част на света, така и за картините трябва да се пазариш, иначе не е интересно нито на купувача, нито на продавача. Знам, че това е част от културата и не е нещо обидно, но, честно казано, мен ме напряга и притеснява, дори предпочитам да платя малко повече, отколкото да се пазаря. Но картините и паната са другото нещо, освен подправките, което обикновено си купуваме като пътуваме, така че няма как да не си вземем. На Митко се пада честта да се пазари и след шеги, закачки и кратки пазарлъци се сдобиваме с няколко нови африкански попълнения 😊.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.