Кратерът Нгоронгоро, Танзания

В 7 ч. сутринта на 18 октомври тримата отново сме на рецепцията на уютния ни и потънал в зеленина хотел Оутпоуст лодж в Аруша, в очакване на водача за днешния ден. Предстои ни целодневно пътешествие до кратера Нгоронгоро.

Пристига широко усмихнат, много приказлив и енергичен човек, целият в бяло. Представя се като Моузес (т.е. Мойсей), остава само и да носи списъка с 10-те Божи заповеди😊. Не носи списък, но пък е натоварил в джипа, с който ще пътуваме, сериозен брой (поне 20) еднолитрови бутилки с минерална вода, кутии с храна и бинокли. Предвкусвам вълнуващ ден

Натоварваме се в джипа – отново Тойота, както и при предишните ни пътувания из Африка. 

Разстоянието от Аруша до кратера Нгоронгоро е около 190 км, ще пътуваме 3-4 часа. Отпускам се на седалката и наблюдавам редуващите се гледки – колиби със сувенири, шарени пазари, акации, баобаби, хора с цветни дрехи, въобще в Африка всичко е много цветно и наситено, сякаш се гледа през увеличително стъкло. Спираме за малко, за да направим път на семейство маймуни, които без да бързат пресичат пътя, всичко в Африка се случва на бавни обороти.

1
По пътя за кратера Нгоронгоро
2
По пътя за кратера Нгоронгоро
3
По пътя за кратера Нгоронгоро
4
Семейство маймуни, току що пресекло пътя, минава покрай колата ни

Към 10 и половина пристигаме. Докато изчакваме пред официалния вход на резервата водачът да уреди документите ни за влизане, една маймуна, която виси заедно с бебето си на клон над нас, буквално ни гледа в ръцете дали държим нещо за ядене. Предупредиха ни да внимаваме какво и как държим, защото маймуните редовно крадат предмети от ръцете на туристите, най-често храна, но са взимали и фотоапарати и телефони. А иначе навсякъде в резерватите е абсолютно забранено да се дава на животните каквото и да е и човекът по никакъв начин не трябва да се намесва в живота на обитателите.

5
Входът на резерват Нгоронгоро
6
Маймуната, която ни наблюдава дали ще извадим нещо интересно, което да вземе

Успешно ни регистрират и влизаме в резервата. Гледката, която се открива пред нас, ни смазва – няма как да се опише тази необятност, красота и величие, заставайки на ръба на кратера. За съжаление мащабът е такъв, че не можем да направим подходяща снимка, която да предаде поне частично усещането.

7
Опит за снимка на ръба на кратера, за съжаление не се вижда почти нищо от величествената гледка

Нгоронгоро се намира в областта Серенгети, в Голямата рифтова долина. Представлява кратер на застинал преди около 250 хиляди години вулкан. Той е най-големият кратер на вулкан в света, с диаметър 20 км. Дъното му е с площ от 260 кв. км, населена от над 30 хиляди животни.

Кратерът е едно от най-гъсто населените места с диви животни в Африка, където живеят над 50 вида едри бозайници и над 200 вида птици. Растителността е богата, има и много извори и потоци, както и солено езеро. Нгоронгоро е едно от последните убежища на критично застрашения от изчезване черен носорог. В най-ниската част на кратера има огромна популация от фламинго. Местните жители са от племето масаи, които се изхранват от животновъдство, отглеждат големи стада от кози, крави и овце.

8

9

9-1

9-2

12

13-1

14

На територията на кратера Нгоронгоро се намира и дефилето Олдувай, от където според теориите е започнала еволюцията на първите хора. Известно е с едни от първите археологически находки, които се смятат за доказателство за произхода и еволюцията на човешкия вид, затова наричат Олдувай „люлка на човешката цивилизация“. Изследванията в областта показват, че в дефилето са живели човекоподобни още преди 3 милиона години.

В центъра на кратера се намира соленото езеро Магади, което масаите наричат Макат, означаващо „сол“ на техния език. То е целогодишен източник на прясна вода.

В кратера Нгоронгоро са погребани идолът ми от дете, чиито книги поглъщах, докато си мечтаех за Африка – немският изследовател Бернхард Гжимек, и синът му Михаел Гжимек, който загива трагично по време на снимките на филма „Серенгети не трябва да загине“ при сблъсък на самолета му с лешояд. С изследванията си и работата си в защита на дивите животни, двамата имат огромен принос за обявяването през 1959 г. на кратера Нгоронгоро за резерват.  От 1979 г. е вписан и като обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

15
Гробът на Михаел и Бернхард Гжимек в кратера Нгоронгоро

Прекарваме целия ден, обикаляйки из дълбините на кратера и наслаждавайки се на невероятно красивите растения, извори, хилядите животни и птици. В късния следобед, малко преди да потеглим обратно към Аруша, правим кратка почивка под едно дърво. Мойсей ни раздава кутиите с храна и докато си похапваме, на два метра от нас един слон се чеше в съседното дърво, отсреща стадо кафърски биволи кротко пасе, а над нас няколко маймуни любопитно ни гледат в ръцете. В този момент всичко това ми изглежда най-нормалното и естествено нещо на света😊.

16

 

17
Кафърски биволи

18

19

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.